In deze uitleg bespreken we daarom de voor- en nadelen van snelladen. Zo weet je waar je op moet letten met je keuze voor een snellaadpas.

Wat zijn de voor- en nadelen van snelladen?

Met elektrisch rijden heb je verschillende manieren om je auto op te laden. Waarschijnlijk zul je met enige regelmaat onderweg (gedeeltelijk) moeten opladen bij een snellaadstation. In Nederland en omringende landen kun je onderweg snelladen bij zogenaamde ‘snellaadstations’.

Je vindt ze op steeds meer plekken langs de openbare weg en in de stad. FastNed, Vattenfall en Vandebron zijn de grootste aanbieders met snellaadstations door het hele land.

Voordeel 1. Snelladen verkort de laadtijd van je accu en je wachttijd

Het grote voordeel van snelladen is dat het vooral erg efficiënt is. Snelladen is de snelste (en vaak enige) optie om de accu weer voor een groot deel vol te laden. Met een minuut of 30 heb je je accu weer voor 80% opgeladen. In vergelijking: met een openbare laadpaal of thuisladen (voor wie de luxe heeft) kan het 6 tot wel 10 uur duren voordat je accu weer volgeladen is. Kortom, tegen snelladen kan geen andere laadpaal op.

Moet je daarom met een enkele rit een flink aantal kilometers afleggen, en ook nog terug? Dan haal je het met de meeste accu’s niet ook nog terug. Of rijd je met een bijna lege tank naar huis en moet je de volgende ochtend weer op pad naar je werk met de auto? Dan is je accu vaak nog niet vol genoeg geladen aan een openbare laadpaal. Zonder de mogelijkheden tot snelladen zou elektrisch rijden in de praktijk niet haalbaar zijn.

Maar naast het grote voordeel dat je wachttijd aanzienlijk wordt verkort, heeft snelladen twee nadelen.

Nadeel 1. Snelladen is duurder dan gewoon laden

Snelladen is wel een stukje duurder dan laden aan een openbare laadpaal. Het is voordeliger om je elektrische auto voor langere tijd te parkeren en te laden aan een openbare laadpaal. Gemiddeld kost een sessie snelladen €0,35 per kWh of nog meer. Bij een openbare laadpaal betaal je maximaal € 0,25 per kW

Heb je geen hoge nood om je accu op te laden? Dan is laden aan een openbare laadpaal een stuk voordeliger, of aan je eigen laadpaal thuis als je die luxe hebt.

Nadeel 2. Locatie van snelladers

De snelladers in Nederland vind je alleen langs de snelweg. Deze zijn dus eigenlijk vooral bruikbaar als je een langere afstand gaat rijden, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Je vindt deze laders helaas niet bij jou in de wijk zodat je thuis of op kantoor snel op kan laden.

Helaas hierdoor ook geen leuke plek om even een rondje te lopen, maar vaak zit er bij de snelladers wel een tankstation met eventueel restaurant, dus een broodje halen of rustig lunchen kan natuurlijk wel.

De beste snelladen pas vinden

Om ervoor te zorgen dat je naast openbaar laden ook kunt snelladen onderweg, is het handig om meerdere laadpassen in je bezit te hebben. In veel gevallen kun je deze gewoon gratis aanvragen. Wanneer je gaat laadpas vergelijken, laten we je meteen zien of het gaat om een gratis laadpas.

Met meerdere laadpassen op zak heb je de mogelijkheid om steeds zo goedkoop mogelijk te snelladen, en heb je ook de meest ruime keuze uit snellaadstations. Bovendien maakt het met de beste snelladen pas op zak ook niet uit of je wilt snelladen binnen Nederland, of dat je grens over gaat en daar je accu oplaadt.

Om je te helpen de juiste laadpas voor snelladen te vinden hebben we een selectie van de beste snelladen passen gemaakt. Zo zie je meteen wat de voor- en nadelen per aanbieder zijn, en wat voor service je krijgt van deze aanbieder. Bekijk daarom eens de aanbieders met de beste snelladen pas.