Op vakantie gaan is altijd een hele onderneming. Het begint natuurlijk al bij het kiezen van de ideale vakantiebestemming en vervolgens als het zover is het volladen van de auto.
Ben je dit jaar van plan om binnen Europa op vakantie te gaan en wil je dit graag doen met je elektrische auto, dan is het goed om je daar goed op voor te bereiden. Door de grote groei van elektrische laadpalen, zal het niet snel gebeuren dat je auto stil komt te staan omdat hij helemaal leeg is. Echter natuurlijk wil jij je reis zo efficiënt en voordelig mogelijk maken. Het goede nieuws is dat op vakantie gaan met een elektrische auto een stuk voordeliger is dan met een benzine of diesel auto, maar natuurlijk kost het laden van je auto wat meer tijd dan het voltanken van een andere auto. Daarom is het belangrijk om je reis goed te plannen!

Maak de perfecte planning

Plannen is de sleutel tot de beste reiservaring, dus ook het plannen van je route met je laadpunten onderweg. Je hebt tal van online planning tools voor je reis met een elektrische auto. Zoals de planner van de ANWB of onze favoriet A Better Routeplanner. Bij deze routeplanners geef je aan met welk merk en type elektrische auto je gaat rijden, wat je vanaf en eindbestemming is en of je auto helemaal opgeladen is bij vertrek. De planner geeft buiten de beste route ook aan bij welke laadpalen je moet gaan laden, hoe lang je moet gaan laden en hoe vol je batterij nog is als je aankomt op bestemming. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

De juiste laadpassen en apps

Als je de ideale routeplanning hebt gemaakt, weet je precies waar je je auto op zal gaan laden. Dan is het natuurlijk belangrijk om de juiste laadpassen bij je te hebben. Check goed bij het laadpas vergelijken de tarieven bij de laadpalen onderweg. Het kan zijn dat je specifieke laadpassen aan moet vragen die voor in het buitenland voordeliger zijn, zorg dan dat je deze tijdig binnen hebt. Twee handige laadpassen om in ieder geval te hebben als je op vakantie gaat, zijn de Maingau laadpas die vooral voordelig is voor het snelladen en de Newmotion/Shell laadpas aangezien deze een zeer goede dekking heeft in geheel Europa.

Om de tarieven goed te kunnen checken, is het handig om gebruik te maken van app’s op je telefoon. Vele grote partijen die laadpassen aanbieden, zoals Shell en Vattenfall, hebben een eigen app waar je vaak ook de tarieven van laadpalen in het buitenland mee kan checken.

Laadpaal op locatie

Als je na een lange reis aankomt op je locatie, wil je natuurlijk niet eerst nog moeten zoeken naar een laadpaal. Zorg dus ook dat je van te voren checkt of er een laadpaal op je vakantieadres aanwezig is of misschien wel in de buurt. Bij veel hotels of appartementen staat op de site vaak wel vermeld of er de mogelijkheid is tot het opladen van je auto, dit hoeft natuurlijk niet perse met een officieel laadpunt te zijn maar kan ook in een stopcontact als je de komende dagen toch niet veel hoeft te rijden. Hebben ze deze mogelijkheid niet bij jouw vakantieadres, kijk dan even of er een laadpaal in de buurt is te vinden op loopafstand.

Je bent nu helemaal voorbereid op je vakantie met je elektrische auto! Zoek je nog leuke dingen om te doen tijdens het wachten, als je auto aan het opladen is? Ga dan lekker uitgebreid lunchen of dineren, ga een stukje lopen, ga een potje voetballen, lees ff lekker een stuk in je boek. Voor je het weet is de wachttijd dan voorbij en kan je weer op weg.