Het zal niemand ontgaan zijn, de energiecrisis. Ook de kosten voor het laden van auto's is hierdoor de laatste tijd behoorlijk gestegen en zal mogelijk nog verder doorstijgen.

Verhogingen voor snelladen

De afgelopen maanden zijn de prijzen voor energie en gas gigantisch gestegen. Prijsstijgingen worden onder andere veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, een groot gastekort en een verhoging op de CO2 emissierechten. Deze verhogingen betekenen niet alleen hogere kosten voor consumenten binnen huis.

Slechts een paar maanden geleden, per 1 juli, gingen de tarieven voor het laden van je elektrische auto fors omlaag. Het BTW tarief ging toen namelijk van 21% naar 9%. Inmiddels zijn we weer een paar maanden verder en zijn de verlagingen al ver verleden tijd. Zo vraagt Fastned nu een recordbedrag van 83 cent per kWh voor snelladen in Nederland. In vergelijking, dit was op 1 juli dit jaar 62 cent en werd in augustus al verhoogd naar 68 cent per kWH.

Laadtarieven stijgen bij verschillende leveranciers

Ook Shell Recharge, die Newmotion als onderdeel hebben, zien zich genoodzaakt de laadkosten flink op te schroeven. Momenteel betaal je hier bij de reguliere laders 36 cent per kWh en 64 cent bij de snellader. Inmiddels zijn de tarieven verhoogd naar 40 cent per kWh voor de reguliere laders en 83 cent per kWh voor het laden bij snelladers. Ook het tarief voor snelladen bij een Shell Recharge lader wordt flink verhoogd van 53 cent per kWh naar 68 cent per kWh.

De stijgingen gelden niet alleen in Nederland maar ook in andere landen worden de tarieven verhoogd. Of andere grote laadpas aanbieders en laadpaal exploitanten hun tarieven ook nog gaan verhogen is voor nu nog niet bekend. Maar duidelijk is wel dat naast het rijden met een benzineauto nu ook het rijden met een elektrische auto behoorlijk wat duurder wordt. Des te belangrijker om goed te kijken met welke laadpas je bij een laadpaal zo goedkoop mogelijk uit bent.