Met het kiezen van de juiste combinatie van laadpassen voor jouw situatie, kan je tientallen euro's per maand besparen. Zo wordt elektrisch rijden steeds voordeliger!
Beste laadpassen
benzineprijzen zijn inmiddels bijna 2 euro per liter, hoger dan het in jaren is geweest. De stroomprijzen stijgen ook, maar zeker niet zo hard. Elektrisch rijden wordt hierdoor steeds interessanter. De aanschafprijs van een elektrische auto is helaas nog wel een stuk hoger dan die van een benzine aangedreven auto en dat geld ook voor de verzekeringskosten. Echter betaal je met een elektrische auto weer geen wegenbelasting. Ben je veel onderweg, dan kan je met een elektrische auto onderaan de streep toch een stuk voordeliger uit zijn.

Rekenvoorbeeld de beste laadpassen

Om met je elektrische auto zoveel mogelijk geld te besparen is het goed om te kijken naar de kosten van het laden. Hier kunnen namelijk grote verschillen in zitten op basis van de aanbieder van de laadpaal, de locatie en welke laadpas je gebruikt. Dit bepaald hoeveel je eventueel betaalt als starttarief en wat je voor verbruik betaalt. Het is daarom goed om te kijken met welke laadpas of laadpassen je het goedkoopste uit bent in jouw situatie.

Laten we eens kijken naar een rekenvoorbeeld. Stel je rijdt dagelijks vanuit Utrecht naar Eindhoven en terug. Je kan thuis laden bij een Newmotion laadpaal, onderweg bij een Fastned paal, in Eindhoven bij een Allego paal of in Den Bosch bij een Vattenfall paal. Van elke paal maak je 1x in de week gebruik en bij allen laad je 50 kWh. Hieronder de kosten uiteengezet als je kiest voor alleen een Vattenfall laadpas of alleen een Newmotion/Shell Recharge pas.

Vattenfall laadpas

Laadpaal Startprijs Prijs per kWh Totaalprijs
Newmotion 40 cent 20 euro
Allego 40 cent 20 euro
Fastned 65 cent 32,50 euro
Vattenfall 21,78 cent 10,89 euro
Totaalprijs 83,93 euro

Newmotion/Shell Recharge laadpas

Laadpaal Startprijs Prijs per kWh Totaalprijs
Newmotion 35 cent 25 cent 12,85 euro
Allego 35 cent 37 cent 18,85 euro
Fastned 35 cent 66 cent 33,35 euro
Vattenfall 35 cent 37 cent 18,85 euro
Totaalprijs 83,40 euro

Zoals te zien ben je bij de Newmotion en Allego laadpaal goedkoper uit met je Newmotion pas, terwijl je bij de Vattenfall en Fastned laadpalen juist weer goedkoper uit bent met je Vattenfall laadpas. Het verschil bij keuze van slechts één van deze laadpassen, is vrij klein. Echter wat gebeurd er als we ervoor kiezen om zo gunstig mogelijk gebruik te maken van beide laadpassen.

Combinatie beide laadpassen

Laadpaal Startprijs Prijs per kWh Totaalprijs
Newmotion 35 cent 25 cent 12,85 euro
Allego 35 cent 37 cent 18,85 euro
Fastned 65 cent 32,50 euro
Vattenfall 21,78 cent 10,89 euro
Totaalprijs 75,09 euro

Door het combineren van deze twee passen op de juiste manier bespaar je in dit rekenvoorbeeld al ruim 8 euro per week!
Neem je nu ook nog de Maingau laadpas mee in het rekenvoorbeeld, kan je nog eens 5,50 euro besparen bij het laden bij de snellader. Hiermee betaal je namelijk slechts 54 cent per kWh bij Fastned en Allego. Laadt je op bij nog veel meer verschillende laadpalen, dan kan het kiezen van de juiste laadpassen je dus nog veel meer geld besparen!

Hoeveel laadpassen schaf ik aan?

Nu zou je natuurlijk gewoon alle bestaande laadpassen kunnen aanschaffen om zo voordelig mogelijk uit te zijn, echter dit is natuurlijk niet heel haalbaar. Kijk naar welke laadpalen je het meeste gebruikt, bijvoorbeeld die bij je thuis of op je werk, en kies de laadpassen waarmee je hierbij het goedkoopste uit bent. Om gemakkelijk de tarieven op te zoeken, kan je gebruik maken van de apps van bijvoorbeeld Vattenfall Incharge en Shell Recharge. Ga je op vakantie, dan is het handig om weer te kijken met welke laadpassen je het goedkoopst uit bent onderweg. Daar lees je alles over op de pagina beste laadpassen voor op vakantie.