Op zoek naar de goedkoopste laadpas? Laten we je dan al één ding duidelijk maken; er bestaat geen goedkoopste laadpas voor iedereen. Dit is afhankelijk van zoveel factoren. Wel kan je erachter komen wat voor jóu de goedkoopste laadpas is, op basis van de laadpalen die jij vaak gebruikt of gaat gebruiken.
Daarom helpen we je op weg met een stappenplan en tips. Hiermee vind je zeker de beste laadpas voor jouw situatie.

Naar het stappenplan

Top 3 goedkope laadpassen

Direct weten welke laadpassen we aanraden om in ieder geval in je auto te hebben liggen? Hier komen ze:

De goedkoopste laadpas in 3 stappen

1. Check wie de oplaadpunten beheren op plaatsen waar je veel komt

De prijs die je betaalt om je elektrische auto op te laden is niet altijd hetzelfde. Net als bij tanken, kunnen laadtarieven verschillen per locatie, aanbieder en tijdstip. Maar daarnaast maakt het bij elektrisch laden ook uit welke laadpas je gebruikt op welke laadpaal.

Kortweg, kunnen de laadtarieven verschillen op basis van de volgende factoren:

 • de laadpas;
 • de laadpasbeheerder;
 • de locatie;
 • het tijdstip;
 • het aantal bezette laadpalen.

Omdat de meeste laadtarieven samenhangen met de laadpaal en locatie, raden we aan om uit te zoeken welke laadpalen jij het vaakst gaat gebruiken. Denk dan aan de laadpalen in jouw straat, in de buurt, bij het winkelcentrum, bij je werk en andere locaties waar je vaak je elektrische auto parkeert of gaat parkeren.

➡ Check hiervoor de website oplaadpalen.nl. Klik op een openbare laadpaal en noteer de naam van de laadpaal aanbieder.

2. Kies een laadpas op basis van de oplaadpunten

Nu je weet wie de laadpalen beheren op plaatsen waar jij veel komt, willen we erachter komen welke laadpassen het goedkoopst zijn op deze laadpalen.

Om de goedkoopste laadpas te vinden voor een bepaalde laadpaal, is het handig om te checken of de beheerder van de laadpaal ook eigen laadpassen aanbiedt of niet:

 • Biedt de laadpaal beheerder naast laadpalen ook eigen laadpassen aan?

  Kies dan voor de laadpas van de laadpas beheerder. Hiermee reken je bijna altijd af voor het goedkoopste tarief.

  Laadpaal beheerders die naast laadpalen ook laadpassen aanbieden zijn o.a.:

 • Heeft de laadpaal beheerder geen eigen laadpas?

  1. Check dan het laadtarief van de laadpaal. Dit kan je eenvoudig achterhalen door een app van een laadpas provider te downloaden die niet met vaste laadtarieven rekent, maar het tarief van de aanbieder één-op-één overneemt. Download bijvoorbeeld de apps Slim laden (Vandebron), Ecotap of Elec2go en zoek de laadpalen op in de app.

  2. Check vervolgens of het laadtarief hoger of lager is dan € 0,38 / kWh.

  → Is het laadtarief hoger dan € 0,38 / kWh? Kies dan voor een laadpas provider die lage vaste tarieven vraagt zoals Eneco, Coolblue, ANWB en Shell Recharge.

  → Is het laadtarief lager dan € 0,38 / kWh? Gebruik dan de laadpas met het laagste starttarief en waarmee geen hoge extra kosten per laadsessie worden gevraagd. Zoals Vandebron, E-Flux, NL MAB, EV-Company, Elec2go en Ecotap.

Een voorbeeld:

We zien op oplaadpalen.nl dat de meeste laadpalen rondom ons kantoor worden beheerd door Vattenfall, NewMotion (Shell Recharge) en Pitpoint.

Van deze drie laadpalen is bekend dat Vattenfall en NewMotion naast laadpaalbeheerder ook laadpassen aanbieden. Je bent bij deze palen dus goedkoper uit met de laadpas van Vattenfall en NewMotion.

Voor de Pitpoint laadpaal gelden vaste tarieven per stad van € 0,34 of € 0,35 per kWh. Je bent voor die laadpalen het goedkoopst uit met een laadpas provider die de prijs 1-op-1 aan jou doorberekent en een laag of helemaal geen starttarief vraagt zoals Vandebron.

3. Vraag de laadpas aan

Vervolgens is het alleen een kwestie van de laadpas aanvragen. Maar als je dan toch bezig bent en weet met welke laadpassen jij voor het voordeligste tarief afrekent, raden we aan om gelijk meerdere laadpassen aan te vragen. Zo zijn er veel gratis laadpassen en laadpassen zonder abonnement die je zonder schuldgevoel meteen kan aanvragen.

Is de laadpas die je wil hebben zowel met als zonder abonnement? Dan raden we aan om eerst zonder abonnement aan te vragen. Merk je na een tijdje dat je die laadpas regelmatig minimaal 11 keer per maand gebruikt? Dan kan je altijd nog overstappen op een abonnement, zodat het starttarief vervalt.