Wil je niet vast zitten aan een abonnement, of laad je je auto niet zo vaak op, omdat je bijvoorbeeld een hybride auto hebt? Dan is het interessant om een laadpas zonder abonnement aan te schaffen. We hebben de vier beste laadpassen zonder abonnement voor je op een rij gezet.
De top 4 beste laadpassen zijn:
  1. E-Flux laadpas
  2. Green caravan
  3. MKB laadpas
  4. Eneco laadpas

Top 4 laadpassen zonder abonnement

1. E-Flux laadpas

E Flux by Road banner

De E-Flux laadpas is een populaire laadpas vanwege de transparantie over de laadtarieven. De laadpas werkt als enige, samen met Green Caravan, van deze top 5 laadpassen zonder vaste tarieven voor alle laadpunten, maar kan daardoor op sommige plekken erg voordelig zijn. Alle laadtarieven per laadpunt zijn te vinden in de E-Flux app of op de website. Zo ben je met deze laadpas voordelig uit bij laadpunten van Joulz, Vattenfall en PitPoint voor gewoon laden.

E-Flux rekent in vergelijking met de meeste laadpassen met een laag starttarief van € 0,32 per laadsessie. Dit is voordelig zonder abonnement als je niet meer dan 10 keer per maand de laadpas gebruikt. Gebruik je de E-Flux laadpas vaker? Zet je laadpas dan om naar een abonnement voor € 3,23 per maand. Hierdoor vervalt het starttarief.

2. Green Caravan laadpas

Green Caravan

De Green Caravan laadpas is volledig gratis aan te vragen. Met deze laadpas kun je door heel Nederland en ook in delen van Europa je auto opladen. Een groot voordeel van deze laadpas is dat Green Caravan zich richt op duurzaam laden. In de handige app kun je vinden wat de meest duurzame momenten zijn om je auto op te laden.

De laadpas hanteert geen vaste tarieven voor alle laadpunten, maar daardoor kan deze op sommige plaatsen toch erg voordelig zijn. Het laadtarief per laadpunt is beschikbaar in de Green Caravan-app. Het starttarief dat Green Caravan per sessie rekent, bedraagt €0,35. Als je meer dan 10 keer per maand laadt, is het abonnement van €3,50 per maand voordeliger. Met het abonnement vervalt het starttarief.

3. MKB Brandstof laadpas

MKB laadpas

MKB Brandstof is een handige laadpas om altijd bij je te hebben. Deze is zeer geschikt voor ondernemers omdat je alles op één verzamelfactuur krijgt. Je kunt deze laadpas geheel kosteloos aanvragen.

Je betaalt bij MKB Brandstof altijd 0,29 cent transactiekosten en daarnaast de tarieven per kWh afhankelijk van de laadpaal.

4. Eneco laadpas

Eneco Laadpas

De Eneco laadpas is een samenwerking tussen ANWB en Eneco eMobility. Het handige van deze pas is dat je kan laden tegen vaste tarieven. In dat opzicht lijkt de pas heel erg op de Shell Recharge laadpas. Waar de laadpas van de Eneco geschikt voor is, is voor het snelladen in het buitenland. Ook voor het snelladen in het buitenland, met een uitzondering op laden bij Fastned, geldt een vast tarief van €0,87 per kWh.

De Eneco laadpas kan je zowel met als zonder abonnement krijgen. Het abonnement kost je € 3,99 per maand. Het voordeel dat je dan hebt, is dat je geen starttarief betaalt. Wanneer je meer dan 11 keer per maand de Eneco pas gebruikt, is dit pas interessant. Je betaalt met de Eneco laadpas het laadpaaltarief (CPO tarief) bij gewone laadpalen en bij snelladers, met een starttarief van € 0,34.

Grootste verschillen tussen de laadpassen

Alle vijf laadpasen zijn zonder abonnement, maar vaak niet gratis aan te vragen. Om je keuze voor een laadpas zonder abonnement makkelijker te maken, zetten we de belangrijkste verschillen voor je op een rij. Óók vullen we de lijst aan voor een volledige laadpas top 10 zonder abonnement.

Laadpas top 10 zonder abonnement

# Laadpas Kosten laadpas Starttarief Laadtarieven eigen palen Laadtarieven overige palen App
1. E-Flux € 5,- € 0,32 n.v.t. Laadpaal tarief Ja Aanvragen >
2. Green Caravan Gratis € 0,35 n.v.t. Laadpaal tarief Ja Aanvragen >
3. Vattenfall Gratis € 0,35 Max. € 0,39 / kWh Max. € 0,71 / kWh Ja Aanvragen >
4. Shell Gratis € 0,35 Verschilt per laadpunt € 0,55 / kWh Ja Aanvragen >
5. Maingau € 9,99 Geen starttarief n.v.t. € 0,69 / kWh Ja Aanvragen >
6. ANWB Gratis + €1,95 eenmalig € 0,34 n.v.t. Laadpaal tarief Nee Aanvragen >
7. EV-Company € 5,50 € 0,12 n.v.t. Laadpaal tarief + €0,015 / kWh Ja Aanvragen >
8. NLMAB Gratis € 0,12 n.v.t. Laadpaal tarief Nee Aanvragen >
9. Ecotap Gratis Geen starttarief € 0,30 / kWh Laadpaal tarief  + € 0,01 / kWh Ja Aanvragen >
10. Bonnet Gratis Geen starttarief n.v.t. Laadpaal tarief Ja Aanvragen >