Wil je niet vast zitten aan een abonnement, of laad je je auto niet zo vaak op, omdat je bijvoorbeeld een hybride auto hebt? Dan is het interessant om een laadpas zonder abonnement aan te schaffen. We hebben de beste zes laadpassen zonder abonnement voor je op een rij gezet.

Top 5 laadpassen zonder abonnement

E-Flux laadpas

1. E-Flux laadpas

De E-Flux laadpas is een populaire laadpas vanwege de transparantie over de laadtarieven. De laadpas werkt als enige van deze top 5 laadpassen zonder vaste tarieven voor alle laadpunten, maar kan daardoor op sommige plekken erg voordelig zijn. Alle laadtarieven per laadpunt zijn te vinden in de E-Flux app of op de website. Zo ben je met deze laadpas voordelig uit bij laadpunten van Joulz, Vattenfall en PitPoint voor gewoon laden.

E-Flux rekent in vergelijking met de meeste laadpassen met een laag starttarief van € 0,29 per laadsessie. Dit is voordelig zonder abonnement als je niet meer dan 11 keer per maand de laadpas gebruikt. Gebruik je de E-Flux laadpas vaker? Zet je laadpas dan om naar een abonnement voor € 2,95 per maand. Hierdoor vervalt het starttarief.

mkb brandstof laadpas

2. MKB Brandstof laadpas

MKB Brandstof is een handige laadpas om altijd bij je te hebben. Deze is zeer geschikt voor ondernemers omdat je alles op één verzamelfactuur krijgt. Je kunt deze laadpas geheel kosteloos aanvragen.

Je betaalt bij MKB Brandstof altijd 0,29 cent transactiekosten en daarnaast de tarieven per kWh afhankelijk van de laadpaal.

shell-laadpas

3. Shell Recharge laadpas

De Shell Recharge laadpas is ook een handige pas om in je portemonnee te hebben. De pas aanvragen kost je niks en je kan daarmee gebruik maken van het grootste netwerk aan laadpalen in Nederland en Europa.

Shell rekent met een starttarief van € 0,35 per laadsessie, tot een maximum van € 7,- per maand. Ook rekent Shell met vaste laadtarieven per kWh. Hiermee betaal je bij bijna alle laadpalen € 0,37 per kWh, met uitzondering van NewMotion, Eneco en Engie laadpalen. Bij Newmotion laadpalen zijn de tarieven variabel, we zien erg voordelige tarieven van € 0,25 per kWh, maar ook tarieven voor € 0,40 per kWh. Bij Engie en Eneco laadpalen betaal je € 0,34 per kWh.

Maar naast normaal laden, is de Shell laadpas vooral aan te raden voor snelladen. Door met deze pas enkel bij Shell Recharge laadpalen langs de snelweg te laden, betaal je het laagste snellaadtarief van € 0,35 per kWh. Dit tarief is bijna even laag als de tarieven voor normaal laden. Extra voordelig en zelfs sneller opgeladen!

Coolblue laadpas

4. Coolblue laadpas

Betaal je graag vaste tarieven? Dan is ook de Coolblue laadpas een aanrader. Met deze pas ben je namelijk verzekerd van vaste lage tarieven en hoef je niet te zoeken naar de goedkoopste laadpaal.

Je betaalt namelijk op alle gewone laadpalen een tarief van € 0,36 / kWh en een starttarief van € 0,35 per laadsessie.

Voor snelladen raden we deze pas niet aan. De snellaadtarieven liggen vrij hoog en betaalt daarmee € 0,65 / kWh.

Je vraagt de Coolblue pas gratis aan. Eventueel kan je er later ook voor kiezen om de laadpas met abonnement te nemen. Met abonnement betaal je € 4,- per maand en vervalt het starttarief. Dit is voordelig als je de laadpas minstens 12 keer per maand gebruikt. Let op: de laadpas van Coolblue is tijdelijk niet verkrijgbaar

ANWB laadpas

5. ANWB laadpas

De ANWB laadpas is een samenwerking tussen ANWB en Eneco eMobility. Het handige van deze pas is dat je kan laden tegen vaste tarieven. In dat opzicht lijkt de pas heel erg op de CoolBlue laadpas alleen is de ANWB net een tikkeltje duurder. Waar de laadpas van de ANWB wel heel erg geschikt voor is, is voor het snelladen in het buitenland. De vaste tarieven die je namelijk in Nederland betaalt, gelden ook in het buitenland!

De ANWB laadpas kan je zowel met als zonder abonnement krijgen. Het abonnement kost je € 6,30 per maand. Het voordeel dat je dan hebt, is dat je geen starttarief betaald. Wanneer je meer dan 18 keer per maand de ANWB pas gebruikt, is dit pas interessant. Je betaalt bij de ANWB laadpas € 0,38 per kwh en een starttarief van € 0,34.

Bonnet laadpas

6. Bonnet laadpas

Bonnet heeft net als Shell Recharge geen echte laadpas maar je gerbuikt een app om een laadsessie te starten en te stoppen. Via Bonnet kan je ook laadbundels kopen zodat je een bepaalde periode van bijvoorbeeld 60 dagen goedkoper kan laden.

In Nederland heeft de laadpas een hele beperkte dekking en is die ook bijna nergens echt interessant. Maar Bonnet kan heel interessant zijn voor in het buitenland. Bij Fastned laadpalen kan je bijvoorbeeld snelladen voor € 0,29 per kWh. Dat is echt heel erg goedkoop.

Grootste verschillen tussen de laadpassen

Alle vijf laadpasen zijn zonder abonnement, maar vaak niet gratis aan te vragen. Om je keuze voor een laadpas zonder abonnement makkelijker te maken, zetten we de belangrijkste verschillen voor je op een rij. Óók vullen we de lijst aan voor een volledige laadpas top 10 zonder abonnement.

Laadpas top 10 zonder abonnement

# Laadpas Kosten laadpas Starttarief Laadtarieven eigen palen Laadtarieven overige palen App
1. E-Flux € 5,- € 0,29 n.v.t. Verschilt per laadpunt Ja Aanvragen >
2. Vattenfall Gratis Geen starttarief € 0,34 / kWh Max. € 0,40 / kWh Ja Aanvragen >
3. Shell Gratis € 0,35 € 0,35 / kWh snelladen € 0,37 / kWh Ja Aanvragen >
4. Coolblue Gratis € 0,35 n.v.t. € 0,36 / kWh Nee Aanvragen >
5. Maingau € 9,99 Geen starttarief n.v.t. € 0,44 / kWh Ja Aanvragen >
6. ANWB € 1,95 verzendkosten € 0,34 n.v.t. € 0,38 / kWh Nee Aanvragen >
7. EV-Company Gratis € 0,12 n.v.t. Verschilt per laadpunt Ja Aanvragen >
8. NLMAB Gratis € 0,12 n.v.t. Verschilt per laadpunt Nee Aanvragen >
9. Ecotap Eerste 2 gratis Geen eigen starttarief € 0,30 / kWh + € 0,01 / kWh Ja Aanvragen >
10. Engie Gratis € 0,31 n.v.t. Verschilt per laadpunt nee Aanvragen >