Wil je niet vast zitten aan een abonnement, of laad je je auto niet zo vaak op, omdat je bijvoorbeeld een hybride auto hebt? Dan is het interessant om een laadpas zonder abonnement aan te schaffen. We hebben de beste vijf laadpassen zonder abonnement voor je op een rij gezet.

Top 5 laadpassen zonder abonnement

E-Flux laadpas

1. E-Flux laadpas

De E-Flux laadpas is een populaire laadpas vanwege de transparantie over de laadtarieven. De laadpas werkt als enige van deze top 5 laadpassen zonder vaste tarieven voor alle laadpunten, maar kan daardoor op sommige plekken erg voordelig zijn. Alle laadtarieven per laadpunt zijn te vinden in de E-Flux app of op de website. Zo ben je met deze laadpas voordelig uit bij laadpunten van Joulz, Vattenfall en PitPoint voor gewoon laden.

E-Flux rekent in vergelijking met de meeste laadpassen met een laag starttarief van € 0,29 per laadsessie. Dit is voordelig zonder abonnement als je niet meer dan 11 keer per maand de laadpas gebruikt. Gebruik je de E-Flux laadpas vaker? Zet je laadpas dan om naar een abonnement voor € 2,95 per maand. Hierdoor vervalt het starttarief.

vattenfall laadpas

2. Vattenfall InCharge laadpas

De Vattenfall laadpas raden we vooral aan als je je niet te veel wilt bezig houden met waar je moet laden voor de goedkoopste laadtarieven. Vattenfall rekent namelijk met vaste tarieven, zonder starttarief.

Je betaalt met deze pas op gewone laadpalen nooit meer dan € 0,40 per kWh. Maar op Vattenfall laadpalen (en daarvan zijn er in Nederland veel) betaal je altijd het voordelige tarief van € 0,34 per kWh. Voor laadpalen op gemeentelijke grond betaal je in sommige regio's minder. Vooral in de regio Noord-Brabant / Limburg betaal je een scherp tarief van slechts € 0,22 per kWh.

shell-laadpas

3. Shell Recharge laadpas

De Shell Recharge laadpas is ook een handige pas om in je portemonnee te hebben. De pas aanvragen kost je niks en je kan daarmee gebruik maken van het grootste netwerk aan laadpalen in Nederland en Europa.

Shell rekent met een starttarief van € 0,35 per laadsessie, tot een maximum van € 7,- per maand. Ook rekent Shell met vaste laadtarieven per kWh. Hiermee betaal je bij bijna alle laadpalen € 0,37 per kWh, met uitzondering van NewMotion, Eneco en Engie laadpalen. Bij Newmotion laadpalen zijn de tarieven variabel, we zien erg voordelige tarieven van € 0,25 per kWh, maar ook tarieven voor € 0,40 per kWh. Bij Engie en Eneco laadpalen betaal je € 0,34 per kWh.

Maar naast normaal laden, is de Shell laadpas vooral aan te raden voor snelladen. Door met deze pas enkel bij Shell Recharge laadpalen langs de snelweg te laden, betaal je het laagste snellaadtarief van € 0,35 per kWh. Dit tarief is bijna even laag als de tarieven voor normaal laden. Extra voordelig en zelfs sneller opgeladen!

Maingau laadpas

4. Maingau laadpas

De Maingau laadpas is van een Duitse energieleverancier. Deze pas is kosteloos aan te vragen en werkt op zo'n 60% van de Europese laadpalen. Maingau rekent met vaste laadtarieven per land en type laadpaal.

De pas is vooral populair op snellaadpalen met vaste tarieven van € 0,48 per kWh. Al raden we aan om laden op Ionity snellaadpalen te vermijden. Met deze laadpas op Ionity palen betaal je juist een hoger tarief van € 0,75 per kWh.

Ook voor gewoon laden kan deze pas handig zijn omdat Maingau met vaste tarieven rekent van € 0,38 per kWh. Houd daarbij wel de tijd in de gaten. Maingau hanteert op alle laadpalen een boetetarief wanneer je te lang laadt. Met snelladen betaal je na een uur, en met gewoon laden na 240 minuten, een boetetarief van € 0,10 per minuut. Dit is dus geen geschikte pas voor nachtladen.

ANWB laadpas

5. ANWB laadpas

Als laatste hebben we nog de ANWB laadpas. Ook deze pas scheelt je zoektijd. Met deze pas ben je namelijk verzekerd van vaste tarieven en hoef je niet te zoeken naar de goedkoopste laadpaal.

Je betaalt namelijk op alle gewone laadpalen een tarief van € 0,38 / kWh en een starttarief van € 0,34 per laadsessie. Dit tarief geldt ook voor alle gewone laadpalen in andere Europese laden.

Voor snelladen raden we deze pas niet aan. De snellaadtarieven zijn variabel en soms duurder dan met andere laadpassen.

Je vraagt de ANWB pas gratis aan. Je betaalt slechts eenmalig € 1,95 voor verzendkosten.

Grootste verschillen tussen de laadpas top 5

Alle vijf laadpasen zijn zonder abonnement, maar vaak niet gratis aan te vragen. Om je keuze voor een laadpas zonder abonnement makkelijker te maken, zetten we de belangrijkste verschillen voor je op een rij:

Laadpas Kosten laadpas Starttarief Laadtarieven App
E-Flux € 5,- € 0,29 Verschilt per laadpunt Ja Aanvragen >
Vattenfall € 9,99 Geen starttarief Max. € 0,40 / kWh, vaak € 0,34 / kWh Ja Aanvragen >
Shell Gratis € 0,35 € 0,37 / kWh Ja Aanvragen >
Maingau Gratis Geen starttarief € 0,38 / kWh Ja Aanvragen >
ANWB € 1,95 verzendkosten € 0,34 € 0,38 / kWh Nee Aanvragen >