Wil je niet vast zitten aan een abonnement, of laad je je auto niet zo vaak op, omdat je bijvoorbeeld een hybride auto hebt? Dan is het interessant om een laadpas zonder abonnement aan te schaffen. We hebben de beste zes laadpassen zonder abonnement voor je op een rij gezet.

Top 5 laadpassen zonder abonnement

1. E-Flux laadpas

De E-Flux laadpas is een populaire laadpas vanwege de transparantie over de laadtarieven. De laadpas werkt als enige van deze top 5 laadpassen zonder vaste tarieven voor alle laadpunten, maar kan daardoor op sommige plekken erg voordelig zijn. Alle laadtarieven per laadpunt zijn te vinden in de E-Flux app of op de website. Zo ben je met deze laadpas voordelig uit bij laadpunten van Joulz, Vattenfall en PitPoint voor gewoon laden.

E-Flux rekent in vergelijking met de meeste laadpassen met een laag starttarief van € 0,32 per laadsessie. Dit is voordelig zonder abonnement als je niet meer dan 10 keer per maand de laadpas gebruikt. Gebruik je de E-Flux laadpas vaker? Zet je laadpas dan om naar een abonnement voor € 3,23 per maand. Hierdoor vervalt het starttarief.

E-Flux laadpas

2. MKB Brandstof laadpas

MKB Brandstof is een handige laadpas om altijd bij je te hebben. Deze is zeer geschikt voor ondernemers omdat je alles op één verzamelfactuur krijgt. Je kunt deze laadpas geheel kosteloos aanvragen.

Je betaalt bij MKB Brandstof altijd 0,29 cent transactiekosten en daarnaast de tarieven per kWh afhankelijk van de laadpaal.

mkb brandstof laadpas

3. Shell Recharge laadpas

De Shell Recharge laadpas is ook een handige pas om in je portemonnee te hebben. De pas aanvragen kost je niks en je kan daarmee gebruik maken van het netwerk aan laadpalen in Nederland en Europa.

Shell rekent met een starttarief van € 0,35 per laadsessie, tot een maximum van € 7,- per maand. De Shell laadpas heeft vast tarieven voor Nederland. Laad je bij laadpalen van het Shell Recharge Network , dan betaal je € 0,65 per kWh bij snelladers. Dit tarief is bijna even laag als de tarieven voor normaal laden. Extra voordelig en zelfs sneller opgeladen!

Bij roaming partners geldt een tarief van €0,59 per kWh voor gewone (AC) laadpalen, en bij snelladers een tarief van €0,76 per kWh.

shell-laadpas

5. ANWB laadpas

De ANWB laadpas is een samenwerking tussen ANWB en Eneco eMobility. Het handige van deze pas is dat je kan laden tegen vaste tarieven. In dat opzicht lijkt de pas heel erg op de Shell Recharge laadpas. Waar de laadpas van de ANWB geschikt voor is, is voor het snelladen in het buitenland. Ook voor het snelladen in het buitenland, met een uitzondering op laden bij Fastned, geldt een vast tarief van €0,87 per kWh.

De ANWB laadpas kan je zowel met als zonder abonnement krijgen. Het abonnement kost je € 3,99 per maand. Het voordeel dat je dan hebt, is dat je geen starttarief betaald. Wanneer je meer dan 12 keer per maand de ANWB pas gebruikt, is dit pas interessant. Je betaalt met de ANWB laadpas € 0,57 per kWh bij gewone laadpalen en €0,81 per kWh bij snelladers, met een starttarief van € 0,31.

ANWB laadpas

6. Bonnet laadpas

Bonnet heeft geen echte laadpas maar je gebruikt een app om een laadsessie te starten en te stoppen. Via Bonnet kan je ook laadbundels kopen zodat je een bepaalde periode van bijvoorbeeld 60 dagen goedkoper kan laden. Zo kan je ook voor €2,- per maand extra 10% korting krijgen op laadtarieven.

In Nederland heeft de laadpas een steeds groter wordende dekking doordat het in het afgelopen jaar meerdere samenwerkingscontracten zijn aan gegaan met grotere provider. De laadpas is ook een goede keuze als veel bij snelladers oplaad. Bij Fastned laadpalen kan je bijvoorbeeld snelladen voor € 0,71 per kWh. Dat is echt heel erg goedkoop.

Bonnet laadpas

Grootste verschillen tussen de laadpassen

Alle vijf laadpasen zijn zonder abonnement, maar vaak niet gratis aan te vragen. Om je keuze voor een laadpas zonder abonnement makkelijker te maken, zetten we de belangrijkste verschillen voor je op een rij. Óók vullen we de lijst aan voor een volledige laadpas top 10 zonder abonnement.

Laadpas top 10 zonder abonnement

# Laadpas Kosten laadpas Starttarief Laadtarieven eigen palen Laadtarieven overige palen App
1. E-Flux € 5,- € 0,32 n.v.t. Verschilt per laadpunt Ja Aanvragen >
2. Vattenfall Gratis € 0,35 € 0,67 / kWh Max. € 0,75 / kWh Ja Aanvragen >
3. Shell Gratis € 0,35 € 0,65 / kWh snelladen € 0,59 / kWh Ja Aanvragen >
5. Maingau € 9,99 Geen starttarief n.v.t. € 0,69 / kWh Ja Aanvragen >
6. ANWB Gratis € 0,34 n.v.t. € 0,57 / kWh Nee Aanvragen >
7. EV-Company € 5,50 € 0,12 n.v.t. Verschilt per laadpunt Ja Aanvragen >
8. NLMAB Gratis € 0,12 n.v.t. Verschilt per laadpunt Nee Aanvragen >
9. Ecotap Eerste 2 gratis Geen eigen starttarief € 0,30 / kWh + € 0,01 / kWh Ja Aanvragen >
10. Engie Gratis € 0,31 n.v.t. Verschilt per laadpunt nee Aanvragen >