Als je je elektrische auto met een openbare laadpaal wil opladen, zijn er twee type laadpalen om gebruik van te maken: AC-laadpalen en DC-laadpalen. We leggen je uit wat de verschillen zijn en wanneer je welke laadpaal het beste kan gebruiken.

Verschil tussen een AC-lader en DC-lader

Zoals gezegd, zijn er dus twee type laadpalen:

  • Een AC-laadpaal: gebruikt voor 'gewoon' laden.
  • Een DC-laadpaal: gebruikt voor snel laden.

De palen verschillen van elkaar in laadsnelheid en in laadtechniek. Het grootste verschil zit in de techniek die ervoor wordt gebruikt. We leggen je kort uit wat de verschillen zijn.

AC-laadpalen

De AC-laadpaal is de meest reguliere laadpaal en kom je op verschillende plekken in woonwijken tegen. Deze palen hebben een laag laadvermogen en een langzamer laadproces waardoor AC-laden lang duurt.

DC-laadpalen

Laden met een DC-laadpaal is de snelste, maar ook duurste laadoptie. Snelladers zijn namelijk voorzien van duurdere electronica en hebben meer onderhoud nodig. Daardoor ligt de prijs bij een snellader ook hoger dan bij een gewone lader.

Laadtijd verschillen tussen AC-laders en DC-laders

Hoelang het duurt voordat je elektrische auto is opgeladen, is afhankelijk van de laadcapaciteit van de laadpaal en de accucapaciteit van je elektrische auto. Als het gaat om laadsnelheid, zijn snellaadpalen opvallend sneller dan normale laadpalen.

  • Laadtijd AC-lader: 5 tot 10 uur.
  • Laadtijd DC-lader: een half uurtje tot een uur.

Laadpaal vinden en herkennen

Op oplaadpunten.nl vind je een kaart met alle laadpaallocaties. Aan de kleur van de icoontjes zie je of de palen vrij zijn (groen) of bezet (rood). Door vervolgens op een icoontje te klikken, vind je ook het vermogen van de laadpaal.

Snellaadpalen en normale laadpalen herkennen
  • Normale laadpalen herken je aan een maximaal laadvermogen tot 22 kWh.
  • Snellaadpalen herken je aan een laadvermogen vanaf 43 kWh.
Oplaadpunten vinden voorbeeld

Welke laadpaal kan ik het beste gebruiken?

Ondanks de voordelen van snelladen ben je over het algemeen veel goedkoper uit met een normale laadpaal. Dus als je de keuze, maar vooral ook de tijd hebt, kan je het beste een normale laadpaal gebruiken.

We schetsen drie scenario's om je te helpen de beste laadpaal te kiezen:

  • Scenario 1: Je accu is bijna leeg en je wilt binnen een uur weer de weg op. > In dit geval is een snellader altijd de beste keuze.
  • Scenario 2: De accu van je auto is nog voor de helft vol en je parkeert je auto voor langer dan een uur > In deze situatie is een normale lader aanbevolen omdat je hiermee goedkoper laadt. Maar let hierbij wel op dat je voldoende accu hebt om bij je volgende bestemming met een laadpunt aan te komen.
  • Scenario 3: Je parkeert je auto voor minstens 4 uur. > In deze situatie heeft de accu van je auto ruim de tijd om zich minstens voor de helft op te laden. Daarom raden we aan om in dat geval een normale lader te gebruiken. Dit is de goedkoopste optie.

Prijsverschillen laadpalen

Om een laadpaal te gebruiken, heb je een laadpas nodig. Deze zijn voor zowel gewone laadpalen als snellaadpalen te gebruiken.

Welke prijs je betaalt voor laden kan erg verschillen door de laadpas die je gebruikt, de laadpaal en soms ook in welke stad of provincie de laadpaal staat.

De beste laadpas voor een gewone laadpaal

De laadpalen in woonwijken zijn over het algemeen allemaal AC-laders. Je doet er goed aan om uit te zoeken welke laadpas je het beste kan gebruiken voor de laadpalen bij jouw huis of op plekken waar je veel komt. De prijzen van AC-laadpalen kunnen variëren van € 0,21/kWh tot € 0,40/kWh.

Om je op weg te helpen, hebben we een top 3 samengesteld met de beste laadpas voor thuisladen.

De beste laadpas voor een snellaadpaal

Met lange ritten, ontkom je er soms niet aan om gebruik te maken van een snellader. Als je geluk hebt, betaal je bij de goedkoopste snellader € 0,35/kWh en met pech € 0,66/kWh.

Als we je een goede tip mogen geven, willen we je aanbevelen om een snellader van Shell te gebruiken.

Snelladen is momenteel het goedkoopst bij een Shell laadpaal met de Shell Recharge laadpas. Je betaalt daarmee een vast tarief van € 0,35/kWh. Je vindt een Shell snellaadpaal bij bijna elk Shell tankstation langs de snelweg.

Bekijk nog meer aanbevelingen in onze top 3 met de beste laadpas voor snelladen.