Ga je binnenkort met je elektrische auto naar Duitsland? Dan wil je natuurlijk niet voor problemen komen te staan, of beter gezegd zonder stroom. Met welke laadpas kan je laden in Duitsland? Hoeveel laadpalen zijn er in Duitsland? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten voordat je op reis gaat naar Duitsland met een elektrische auto.
Handig om te weten: het Duitse woord voor snellader is “Schnelladegerät”, en voor een gewone laadpaal is het “Ladestation”.

Publiek laden in Duitsland

In Duitsland is het, in tegenstelling tot Nederland, nog niet vanzelfsprekend dat er in elke straat een publieke laadpaal staat. Met name buiten de grote steden is het aanbod aan laadpalen niet heel groot. Vooral in het noordoosten van Duitsland is de hoeveelheid laadpalen beperkt. Houd hier dus rekening mee als je bijvoorbeeld een vakantie aan het uitzoeken bent.

Ladenetz gebruiken met Nederlandse passen

Het overgrote deel van Duitsland bevat vele kleinere laadpaal aanbieders. Deze aanbieders werken met elkaar samen via het samenwerkingsverband Ladenetz. Zelf heeft Ladenetz ook laadpunten, maar ze ondersteunen dus ook allerlei andere laadpalen.

Een aantal Nederlandse laadpassen hebben een overeenkomst met Ladenetz. Heb je een van die laadpassen, dan hoef je dus in principe geen lokale laadpas voor Duitsland aan te vragen. Nederlandse laadpassen die onder andere werken met Ladenetz zijn:

Gratis laden in Duitsland

Misschien heb je online voorbij zie komen dat je gratis kan laden in Duitsland. Voorheen kon je in Duitsland gratis laadpunten vinden bij supermarkten zoals Aldi, Kaufland en Lidl. Sinds 2022 zijn deze punten helaas niet meer gratis.

 

Snelladen in Duitsland

De dekking van snelladers in Duitsland is zeer goed. De vakantie routes die door Duitsland lopen zijn voorzien van genoeg snellaadstations. Langs de snelweg vind je onder andere snelladers van aanbieders zoals Ionity, Allego en Fastned. Ook voor de snellaadstations geldt dat in het noordoosten van Duitsland er nog minder zijn dan in het westen en zuiden.

Laadtarieven in Duitsland

De laadtarieven verschillen net zo als in Nederland per laadpas. We hebben daarom de populairste laadpassen voor Duitsland in een overzicht gezet:

Kosten per kWh* in Duitsland per laadpas

AC laden / gewoon laden DC laden / snelladen
ANWB €0,65 €0,87
Eneco eMobility €0,65 €0,87
E-Flux CPO tarief** CPO tarief**
Shell Recharge CPO tarief** CPO tarief**
Vandebron CPO tarief** CPO tarief**
Vattenfall InCharge CPO tarief** CPO tarief**

*Heb je een laadpas met abonnement, of laad je bij een laadpaal van de laadpas aanbieder zelf? Dan kunnen de tarieven per kWh verschillen met de tabel hierboven.

**Het CPO tarief in Duitsland is gemiddeld €0,55 per kWh voor normaal laden en €0,85 per kWh bij snelladers.

De ANWB laadpas en Eneco laadpas zijn 2 Nederlandse laadpassen die een vast tarief hebben voor Duitsland. Een voordeel van vaste tarieven is dat je niet te maken hebt met een wisselend laadtarief

Blokkeertarief

Wat je zal opvallen is dat er in Duitsland veel vaker dan hier in Nederland een blokkeertarief, of in het Duits ‘Standzeitzuschlag’, wordt gehanteerd. De kosten hiervan zijn €0,10 per tijdsperiode. Hoe snel je die €0,10 betaald en tot welk maximum bedrag verschilt per laadpas aanbieder. Dit is om te voorkomen dat laadpalen te lang bezet blijven.

Kleine tip nog: op sommige laadlocaties moet je in Duitsland een parkeerschijf gebruiken.

3 tips voor laden in Duitsland

 1. Plan je reis goed

  Kijk voordat je naar Duitsland gaat waar (snel)laadstations zijn. Met Google Maps kun je inzien wat de verwachte drukste momenten zijn bij laadstations. Het is meestal rustig bij laadstations tussen 9 uur 's avonds en 10 uur 's ochtends.
 2. Vraag naast een Nederlandse laadpas(sen), de Duitse Maingau laadpas aan

  Verschillende Nederlandse laadpassen hebben een overeenkomst met Ladenetz, waardoor je met die laadpas op bijna alle locaties in Duitsland kunt laden. Toch kan het voorkomen dat je een laadpaal tegenkomt die niet is aangesloten bij Ladenetz, dan is het slim om de Maingau laadpas bij je te hebben. Met deze Duitse laadpas kun je bijna overal laden in Duitsland. De laadpas kost eenmalig €9,99.

  Tarief per kWh in Duitsland met Maingau laadpas

  AC laden / gewoon laden DC laden / snelladen Ionity
  Maingau €0,54 €0,64 €0,75
 3. Laad je auto slim op

  Bespaar op je laadkosten door slim te laden. Een elektrische auto laadt na 80% langzaam op. Je auto laadt het snelst op tussen 20% en 80%, daarna duurt het laden verhoudingsgewijs veel langer dan tot 80%. Daarom is het dus slim om op tijd te stoppen met laden en niet te wachten tot je auto 100% geladen is.

Ga je dus binnenkort met je elektrische auto naar Duitsland? Zorg dan dat je reis goed gepland, gekeken hebt waar je gaat laden en welke laadpassen daar het voordeligst zijn. Vraag je laadpas aan via Laadpas.net, dan kan jij de autobahn op met je nieuwe ladekarte 😉