Coolblue heeft besloten om te gaan stoppen met het aanbieden van hun laadpas voor onderweg elektrisch laden. Per 1 mei kan er niet meer publiekelijk geladen worden bij openbare laadpalen met deze laadpas. Voor zakelijk rijders zal dit per 7 mei zijn. Wel kunnen consumenten de laadpas nog gebruiken om te laden aan een hun eigen Coolblue laadpaal.
De Coolblue laadpas is een laadpas met duidelijke vaste tarieven, waarbij de tarieven dus onafhankelijk zijn van de aanbieder van de laadpaal. Voor elke publieke laadactie betaalde je een starttarief van € 0,40. Daarnaast betaalde je € 0,67 per kWh bij normale laders en € 0,97 per kWh bij snelladers.

Laadpassen met een vergelijkbaar model als Coolblue

Gelukkig zijn er tal van alternatieven voor de Coolblue laadpas, met veelal lagere tarieven. Twee zeer populaire en ook nog eens gratis laadpassen, met een vergelijkbaar model, zijn die van MKB brandstof en de Shell laadpas. Bij beide partijen wordt er een starttarief per laadbeurt betaalt en een vast tarief per kWh. Hierbij is het tarief dus onafhankelijk van de aanbieder van de laadpaal.

Laadpas Starttarief Tarieven all laadpalen Tarieven snelladers
MKB Brandstof € 0,35 € 0,62 per kWh € 0,85 per kWh
Shell Recharge € 0,35 € 0,59 per kWh € 0,76 per kWh

Hiernaast zijn er nog twee laadpassen met een vergelijkbaar model, maar waar wel eenmalige kosten aan vastzitten. Dit zijn de laadpassen van Maingau en die van ANWB. Voor de laadpas van de ANWB betaal je enkel eenmalige verzendkosten van € 1,95 . Voor de pas van Maingau betaal je eenmalig € 9,99.

Laadpas Starttarief Tarieven all laadpalen Tarieven snelladers
ANWB € 0,34 € 0,60 per kWh € 0,85 per kWh
Maingau geen € 0,69 per kWh € 0,79 per kWh

Voordelig laden met de Eneco en E-flux laadpas

Op het moment dat je veel Eneco laadpalen in je buurt hebt staan, is de laadpas van Eneco ook nog goed om te vermelden. Hiermee betaal je een vast abonnement van € 3,00 per maand. Hiervoor krijg je echter wel super voordelig laden bij Eneco laadpalen. Hier betaal je dan namelijk maar € 0,23 per kWh zonder starttarief. Ook bij andere laadpalen is deze laadpas zeer voordelig, mits je voor een langere tijd gaat laden. Hier geld namelijk een starttarief van € 0,61 en een laadtarief van € 0,51 per kWh. Ook bij de snelladers van Fastned ben je voordelig uit, met een zelfde starttarief en een laadtarief van € 0,69 per kWh.

Daarnaast is de E-flux laadpas, een pas die altijd handig is om in de auto te hebben liggen. In tegenstelling tot de laadpassen die hierboven vernoemd staan, werken zij niet met vaste laadtarieven. De tarieven die je betaalt zijn afhankelijk van de aanbieder van de laadpaal, we noemen dit het CPO tarief. Daarnaast betaal je een starttarief van € 0,32 per laadbeurt. Soms zijn de tarieven van de laadpaal aanbieder stukken lager dan de vaste tarieven die door andere laadpas aanbieders worden aangeboden. In die gevallen ben je met de E-flux laadpas veel voordeliger uit.

Wil je liever alle laadpassen vergelijken? Bekijk op laadpas vergelijken het overzicht van al onze laadpassen.