Als je een elektrische auto hebt, dan heb je jezelf vast eens afgevraagd: wat is de beste laadpas voor mij? Daar is helaas geen standaard antwoord op. We kwamen er zelf al snel achter dat het best een gedoe is om alle laadpassen te vergelijken. Daarom hebben we onderzocht hoe dat beter kan. En kwamen we met de oplossing: het laadpas pakket.

Hoe werkt laadpas vergelijken?

Wanneer je een elektrische of hybride auto aanschaft heb je een laadpas nodig. In de meest voorkomende situatie zal je een laadpaal aan huis hebben of in de straat. Daar heb je dan één laadpas voor nodig. Maar dan ben je er nog niet. Want waarschijnlijk rijd je ook dagelijks naar werk, ga je op vakantie of bezoek je regelmatig familie.

Voor het opladen van je auto betaal je de volgende kosten:

  • Starttarief (deze komt te vervallen als je een laadpas met abonnement bij de leverancier hebt)
  • Tarief per kWh
  • Eventueel snellaadtarief
  • Eventuele boete voor te lang laden

Elke leverancier hanteert per laadpaal een ander tarief. Bij snelladen gelden weer andere tarieven dan normaal laden. En ook in het buitenland zijn de tarieven per pas heel wisselend. Hierdoor lopen de kosten per pas nogal uiteen. En wordt het vergelijken van de laadpassen ook extra lastig. Je zou dan namelijk per situatie moeten uitrekenen welke laadpas je nodig hebt.

Bij een laadpas kun je kiezen voor een pas met abonnement of zonder abonnement. Een laadpas met abonnement neem je over het algemeen van één leverancier. En is gunstig wanneer je per maand méér dan 11x bij die leverancier laadt. Alle passen in het laadpas pakket zijn zonder abonnement. Je zit dus nergens aan vast.

Waarom een laadpas pakket?

Wil je dus altijd het goedkoopste laadtarief? Dan heb je meerdere passen nodig. Maar welke passen dat zijn en wanneer je ze moet gebruiken is alsnog veel werk om uit te zoeken. Wij vonden dat het makkelijker kon. Daarom hebben we voor jou uitgezocht welke pas je wanneer nodig hebt. Zodat jij altijd het goedkoopste tarief betaalt.

Het pakket is een samenstelling van passen die goedkoop zijn in het buitenland, bij snelladen, vrijwel overal beschikbaar zijn en passen die áltijd een laag laadtarief hebben.

Hoeveel passen heb je nodig? En welke passen zijn dat?

We hebben verschillende scenario's uitgewerkt. Alle scenario's kun je uitgebreid lezen in de berekening laadpas pakket.

Eén van de scenario's die we hebben uitgewerkt:

Woonachtend in Den Bosch, werkend in Rotterdam waar 4x per week naar toe wordt gereden. Laad zowel thuis als in Rotterdam op. Gaat deze zomer met de route de soleil naar Saint Tropez.

Bij dit scenario hebben we verschillende laadpalen gekozen. En daarbij hebben we eenmaal 1 laadpas gekozen en bij de ander hebben we meerdere laadpassen gebruikt. Met dit voorbeeld bespaar je maar liefst € 199,83 als je meerdere passen gebruikt.

Kosten met alleen de E-Flux laadpas:

R-Blue Current R-Lastmilde R-ENGIE DV-Evbox DB-Vattenfall DB-Allego Saint-Tropez
E-Flux tarief € 0,29 € 0,31 € 0,31 € 0,33 € 0,34 € 0,40
Starttarief € 0,29 € 0,29 € 0,29 € 0,29 € 0,29 € 0,29
Aantal kWh 43 86 86 86 86 43
Kosten € 12,76 € 26,95 € 26,95 € 28,67 € 29,53 € 17,49
Totale kosten

€ 622,35

€ 480.-


Kosten met laadpas pakket:

R-Blue Current R-Lastmilde R-ENGIE DV-Evbox DB-Vattenfall DB-Allego Saint-Tropez
Laadpas pakket € 0,29 € 0,31 € 0,31 € 0,33 € 0,2178 € 0,37
Starttarief € 0,29 € 0,29 € 0,29 € 0,29 € 0,- € 0,29
Aantal kWh 43 86 86 86 86 43
Kosten € 12,76 € 26,95 € 26,95 € 28,67 € 18,73 € 16,26
Totale kosten

€ 422,52

€ 292,20

Hoeveel tijd scheelt het jou?

Zelf gingen we natuurlijk ook alle laadpassen uit het pakket aanvragen. In totaal nam dit 45 minuten in beslag. Hierbij is niet de tijd meegerekend om uit te zoeken welke passen we zouden aanvragen. Dat was vooraf al bepaald naar aanleiding van ons onderzoek.

Bij elke aanvraag moet je namelijk meerdere gegevens invullen. In veel gevallen zijn dit je NAW-gegevens, maar ook je IBAN.

Voordeel laadpas pakket

Uit onderzoek bleek dat je het beste zes verschillende passen kunt hebben. Je bespaart met deze passen gemiddeld maar liefst 30% per jaar op je laadkosten. En bespaar je ongeveer 40 minuten van je tijd.


Het laadpas pakket

In het laadpas pakket zitten vijf passen en een digitale pas van Bonnet. De QR-code om de gratis pas bij Bonnet aan te vragen staat op de adviesfolder.

Leverancier Kosten pas Beste voor:
E-Flux € 5,- Algemeen goed en goedkoop bij Mc Donalds
Coolblue Gratis Altijd vaste lage prijs
ANWB € 1,95 Snelladen in buitenland
Shell Gratis Overal beschikbaar
Bonnet Gratis Snelladen bij Fastned en Allego
Chargepoint Gratis Snelladen bij Ionity


In het pakket zit naast de passen ook een folder met uitleg wanneer je welke pas het beste kunt gebruiken. Met een korte en bondige uitleg. Hierdoor heb je altijd de juiste pas bij de hand en kun je tot 30% per jaar aan laadkosten besparen.